Kapal Melayu lebih besar
ORANG Melayu bukan sahaja menguasai kemahiran berkaitan ilmu pelayaran, malah turut memiliki kepakaran dalam pembuatan jong atau perahu.

Menurut Timbalan Pengarah, Felo Penyelidik Kanan, Institut Alam dan Taman Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Madya Dr. Zuliskandar Ramli, kehebatan orang Melayu terserlah apabila jong atau perahu yang dihasilkan lebih besar, melebihi saiz kapal yang dimiliki di barat. Malah, orang Melayu juga mempunyai teknologi pembuatan dan ciri-ciri yang tersendiri.

“Banyak catatan sejarah yang memberi gambaran bahawa teknologi pembuatan perahu oleh orang Melayu telah mencapai tahap yang tinggi sehingga dikagumi masyarakat luar. Perahu yang dibina orang Melayu dikatakan lebih besar daripada kapal lain dari barat mahupun China.

“Dalam teks klasik China pada abad ketiga dan kelapan, ada menyebut tentang teknologi dan kehebatan perahu Melayu. Catatan pertama menyatakan orang dari alam Melayu mempunyai perahu besar sehingga boleh memuatkan 6,000 
hingga 7,000 orang 
dan membawa muatan 250 hingga 1,000 tan.

“Malah perahu berkenaan dilengkapi empat buah layar, membolehkannya 
belayar dengan laju.

“Selain itu, catatan Portugis juga menunjukkan mereka turut terpegun melihat perahu di alam Melayu yang sangat besar melebihi perahu 
mereka.

“Bukan itu sahaja, orang Melayu juga menguasai teknik pelayaran dengan belayar ke sesuatu tempat tanpa menggunakan kompas dan peta tetapi berpandukan warna air laut, hidupan dalam laut serta bentuk dan corak ombak di permukaan laut, di samping belayar mengikut angin dan bintang pada waktu malam. Penggunaan layar juga merupakan salah satu teknologi yang dihasilkan Melayu,” katanya.

Sementara itu, menurut penyelidik dan penulis dari Ikatan Arkeologi Malaysia, Zaharah Sulaiman, berdasarkan catatan 
teks Ensiklopedia Cina antara abad ke-10 hingga ke-13, terdapat sebuah keluarga Melayu Cham beragama Islam yang pakar dalam ilmu maritim.

“Dikatakan keluarga Pu adalah pembuat kapal terbesar pada abad tersebut. Ketika pencerobohan Dai Vet di Kemboja, keluarga Pu membawa diri dan berpindah di Sanyan di selatan Hainan, Fujian dan Guangdong di China, seterusnya ke Terengganu, Kelantan, Brunei dan kepulauan Melayu menggunakan kapal mereka.

“Kemampuan dan prestasi keluarga Pu membuat kapal besar dibuktikan pada 1281 apabila Raja Mongol menempah sebanyak 
200 buah kapal bersaiz besar,” katanya.

 

Sumber : http://www.utusan.com.my/

Keunggulan dan kehebatan bangsa Melayu dalam pelayaran ada diceritakan di dalam novel FANA di mana bangsa barat terkejut bila melihat Mendam Berahi, Lancang Kuning, geliung Acheh dan jong Jawa yang berkali ganda besar daripada Flor de la Mar dan Anunciada. Bangsa Melayu adalah bangsa yang jauh lebih hebat sebelum tertegaknya Kesultanan Melayu Melaka. Dengan fakta itulah novel FANA dihasilkan untuk menerangkan secara ringkas siapa itu bangsa Melayu yang sebenarnya.

 

BUKU BERKAITAN
TOP 3 SERAM
    TOP 3 THRILLER
    TOP 3 KIDS PRIMA
      KALENDAR BUKU PRIMA