8 AKTVITI YANG MAMPU MEMBANTU PERKEMBANGAN PSIKOMOTOR ANAK-ANAK. MANA YANG PALING MUDAH?
Setiap aktiviti ini mampu membantu anak-anak dalam pembelajaran. Kak Min kongsikan aktiviti yang mampu dilakukan oleh ibu bapa kepada anak-anak. Kak Min pun ada juga pratikkan aktiviti ini dengan anak buah Kak Min. Jom buat…

 

1. Aktiviti Padankan Bayang-Bayang.

 

Pelbagai tema atau buku padankan bayang-bayang boleh digunakan untuk aktiviti nini bagi anak-anak berumur 7 tahun ke bawah terutamanya. Latihan seperti ini menerapkan latihan mengecam sesuatu benda melalui simbol-simbol persamaan yang terdapat pada sesuatu gambar. Pelbagaikan aktiviti ini dengan suaikan, padankan, menggunting atau menampal. Latihan sebegini perlu untuk kanak-kanak bagi memastikan psikomotor halus mereka terus meningkat dan sentiasa ada kemajuan bagi menguatkan kemahiran menulis.

 

Di ambil daripada buku aktiviti Didi & Friends Mana Bingo & Tong Tong

 

2. Mendengar bunyi atau muzik.

Dengarkan pelbagai jenis muzik dalam pelbagai bahasa.  Aktiviti ini mampu membantu deria pendengaran anak-anak supaya lebih peka terhadap bunyi. Aktiviti seperti ini mampu membantu kepekaan deria pendengaran anakl-anak.

3. Bercerita.

Ibu bapa luangkan masa untuk bercerita apa sahaja cerita tidak kira cerita lucu, teladan, cerita haiwan mengikut kegemaran anak-anak. Atau boleh menggunakan buku yang mempunyai gambar sahaja. Ceritakan berdasarkan gambar dan buat bunyi-bunyi yang ada supaya cerita lebih menarik. Ini mampu meningkatkan daya kreativiti anak-anak.

4. Membacakan buku cerita bergambar.

Gunakan buku cerita bergambar yang berwarna-warni. Ini mampu membantu anak-anak meningkatkan deria melihat anak-anak. Sambil kita bacakan buku, sambil kita tunjukkan gambar.

5. Bermain alat mainan.

Pelbagaikan alat mainan terutamanya yang mempunyai bentuk dan warna. Aktiviti ini mampu membantu anak-anak membezakan pelbagai bentuk dan warna yang ada.

6. Melukis.

Lakukan aktiviti melukis bersama anak-anak. Melukis apa sahaja menggunakan pelbagai medium seperti pensel warna, water colour, pen, pensel. Aktivit ini mampu meningkatkan daya sensitivitii deria pancaindera. Juga memberikan kepuasan kepada kanak-kanak untuk mengambarkan emosi mereka.

 

 

Di ambil daripada buku akitviti Ramadan Omar & Hana.

7. Bermain ply dooh.

Bebaskan anak-anak bermaian membentuk atau membuat apa sahaja menggunakan playdooh. Aktiviti bermain ply dooh ini mampy membantu perkembangan dan penguasaan kemahiran motor halus anak-anak kerana aktivtii ini menggunakan jari untuk menggentel, menguli,mencubit dan memicit setiap play dooh.

8. Berenang.

Aktiviti ini mampu meningkatkan motor halus dan kasar. Kerana dengan berenang mampu meningkatkan daya keberanian, kepintaran, kecerdasan dan pelbagai lagi.

 

Bermain sememangnya penting bagi kanak-kanak untuk memastikan mereka dapat berkembang dari segi emosi, fizikal dan sosial. Oleh itu, kanak-kanak seharusnya diberi peluang dan hak untuk bermain bagi memenuhi keperluan mereka. Selamat mencuba ya!

 

Kredit : Pelbagai sumber daripada Google.

 

 

TOP 3 SERAM
    TOP 3 THRILLER
    TOP 3 KIDS PRIMA
      KALENDAR BUKU PRIMA