MASA ITU EMAS?
MASA ITU EMAS?

Cuba kita renungkan dan fikir, dalam 24 jam sehari berapa lama masa kita luangkan untuk anak-anak? Dalam seminggu berapa lama? Jika sudah berada di pejabat dari pukul 8.00 pagi hingga 6.00 petang, malam pukul 10.00 malam sudah tidur. Esok gerak anak-anak, terus ke pejabat, anak-anak di sekolah dan di rumah pengasuh. Kira-kira hanya 4 jam sahaja masa kita bersama mereka. Apa kita buat selama 4 jam itu? Banyak cara untuk dapat kita gunakan untuk masa berkualiti bersama-sama anak-anak.

Sesi Bercerita

Ceritalah apa-apapun, cerita rekaan sendiri, cerita daripada buku-buku seperti cerita tentang kisah haiwan, pedoman hidup, komik, bahkan cerita Didi & Friends pun bagus. Dengan meluangkan masa bercerita kepada mereka akan membuatkan secara tidak langsung anak-anak dekat dengan kita, kasih sayang dapat ditunjukkan kepada mereka. Aktiviti bercerita juga mampu menajamkan pemahaman anak-anak, menajamkan kemahiran-kemahiran dan bakat yang ada pada anak-anak. Anak-anak akan rasa dihargai. Dalam 4 jam, 10 minit sesi bercerita akan mampu anak rasa dihargai dan tentunya akan mengingati detik-detik ini sehingga dewasa berbanding 1 jam masa kita berikan kepada mereka untuk menonton cerita di televisyen atau telefon sendiri.

   

Buku terlaris terbitan Kids Prima

Aktiviti bersama.

Pelbagai aktiviti bersama mampu dilakukan bersama anak-anak seperti mengemas rumah bersama-sama, bersukan, berjalan-jalan dan sebagainya. Tetapi semua aktiviti ini mungkin memerlukan masa yang lama dan panjang. Tetapi tahukah kita, aktiviti membuat latihan bersama-sama yang tidak memerlukan kita keluar rumah, hanya mengambil masa mungkin 15 hingga 30 minit sahaja merupakan aktiviti bersama anak-anak yang terbaik. Pilih buku latihan mana-mana yang sesuai mengikut umur dan minat anak-anak untuk kita lakukan bersama-sama.

Contohnya, jika anak-anak minat dinasour, cari buku berkenaan itu, kita warna bersama-sama mereka sambil ajar mereka tentang nama-nama dinasour itu.

  

Buku Mewarna & Aktiviti Dinosaur Chichi & Chacha terbitan Kids Prima

Jika anak-anak meminati kartun Omar & Hana, kita cari buku berkenaan buku Omar & Hana. Baca, buat latihan bersama-sama. Contohnya di dalam buku Omar & Hana, anak-anak bukan sahaja boleh buat aktiviti tetapi turut diajarkan nilai-nilai moral, adab dan juga pengertian hadis. Anak-anak akan gembira dan dalam masa yang sama mampu belajar pelbagai perkara.

   

Buku aktiviti Sayang Mama Papa Omar & Hana terbitan Kids Prima

Demi masa, sesungguhnya manusia itu sentiasa berada dakam kerugian. Jadi janganlah kita tergolong dalam golongan manusia yang tidak menghargai masa. Masa itu emas, masa tidak akan kurang walau sesaat pun. Gunakanlah masa yang ada untuk bersama anak-anak dengan begitu baik dan aktiviti yang berfaedah. Semoga kita semua tergolong dalam golongan yang menghargai masa.

TOP 3 SERAM
    TOP 3 THRILLER
    TOP 3 KIDS PRIMA
      KALENDAR BUKU PRIMA